Magne Furuholmen

Rook takes Bishop, 2017

LYT TIL PEDER RASMUSSEN FORTÆLLE OM VÆRKET
Kirkepladsen, Middelfart Kirke

Foto: CLAY Keramikmuseum

OM VÆRKET

To mandshøje skulpturer, en sort og en hvid, byder velkommen på pladsen foran Sct. Nikolai Kirke i Middelfart. Det er værket Rook Takes Bishop, skabt af den norske billedkunstner Magne Furuholmen (f. 1962).

Titlen, der betyder ”tårn tager løber”, det ternede underlag og de sort-hvide figurer mimer elementer fra et  skakspil. Lidt forenklet kan man tale om det gode og det onde, der her er sat i en skakposition overfor hinanden. Har de mon en dialog eller en konfrontation? Skulpturerne forholder sig til hinanden, og måske betinger de i virkeligheden også hinanden. Her foran kirken er det nærliggende at tænke på lys og mørke, liv og død, eller måske den historiske magtbalance mellem det gejstlige og det verdslige.

Furuholmen er inspireret af grafik, print og bogstaver, og ord og tegn præger ofte hans værker, hvad enten han udtrykker sig i maleri eller keramik. I Rook Takes Bishop har sproget både en indholdsmæssig og en visuel kvalitet. De insprægede tekstfragmenter og bogstaver kobler skulpturerne til et poetisk univers, der føjer endnu flere lag til deres symbolik.

Furuholmen siger selv, at han håber, beskueren vil røre ved Rook Takes Bishop, så det kontrastfulde værk også bliver en taktil oplevelse.

Magne Furuholmen er også kendt som sangskriver og keyboardspiller i den berømte popgruppe A-ha, og er i dag en af Norges mest anerkendte billedkunstnere. Han er særligt kendt for sine keramiske skulpturer i kæmpeformater.

Magne Furuholmen
Rook Takes Bishop, 2017

Stentøj, råbrændt, 197 x ø 45 cm
CLAY Keramikmuseums samling

Donation fra A. P. Møller Fonden

SE VÆRKET

Film: CLAY Keramikmuseum og Tommerup Keramiske Værksted 2017

Kirkepladsen, Middelfart Kirke

Foto: CLAY Keramikmuseum