Betty Engholm

Livsnyderne

LYT TIL PEDER RASMUSSEN FORTÆLLE OM VÆRKET
Betty Engholm, Livsnyderne, 2000-2002. Foto: CLAY Keramikmuseum
Havnefronten

Foto: CLAY Keramikmuseum

OM VÆRKET

Billedhugger og keramiker Betty Engholms to liggende skulpturer inviterer næsten til, at man sætter sig på dem. Menneskefigurerne er modelleret op, så de nærmest smelter sammen med det leje, de hviler på. Den følelse kan de fleste nok genkende – at smelte sammen med sin liggestol i haven på en sommerdag eller at sidde fast i sofaen efter en lang arbejdsdag. Engholm er især kendt for sine keramiske møbler, som er skabt til at sidde på. Ofte bærer de grafiske sort-hvide mønstre, som for eksempel kan være inspireret af en zebra, grenene i en trækrone eller et andet organisk udtryk. Hun har en fin forståelse for at frembringe det sanselige i sine siddeskulpturer, der ofte er placeret i naturskønne omgivelser, hvor man inviteres til at stoppe op og sanse omgivelserne – måske blot for en kort stund.

Man forholder sig til Engholms værker gennem kroppen. Ofte indbyder de til social interaktion med dem, man oplever værkerne sammen med.

Betty Engholm var en del af keramikergruppen Clay Today. Gruppen ønskede at give keramikken en plads i kunstens historie på lige fod med andre kunstarter. De var bl.a. initiativtagere til etableringen af keramikmuseet i Middelfart. Museet åbnede i 1994 og skiftede  efter en omfattende udbygning i 2015 navn til CLAY Keramikmuseum – en reference til netop ildsjælene fra Clay Today-gruppen.

Betty Engholm
Livsnyderne, ca. 2000-2001
Stentøj
CLAY Keramikmuseums samling

Havnefronten
Betty Engholm, Livsnyderne, 2000-2002. Foto: CLAY Keramikmuseum

Foto: CLAY Keramikmuseum