Peter Brandes

Pottemageren, 2017

LYT TIL PEDER RASMUSSEN FORTÆLLE OM VÆRKET
CLAY’s park

Foto: Ole Akhøj

OM VÆRKET

Billedkunstneren Peter Brandes har i dette værk skabt en mandshøj skulptur kaldet Pottemageren. Det er en menneskefigur, der bøjer hovedet ned over den krukke, han bærer foran sig, som var det en kostbar gave.

Gud har skabt verden og mennesket. Pottemageren er Guds redskab til at forme keramiske vaser, der både kan indeholde væsker og fødevarer til opretholdelse af livet men også vores jordiske rester efter livets afslutning. Ifølge Brandes udtrykker pottemagerens alvorstunge blik en form for ydmyghed overfor den keramiske form og livet.

Som helhed er skulpturen på klassisk vis bemalet med begitningsfarver, dvs. en flydende blanding af ler og farve. Den centrale krukke i pottemagerens hænder er markeret i dybrøde nuancer, mens resten af skulpturen er dekoreret i hvide og lyse farver, og følger figurens kurver og former.

For Brandes er keramikken ét blandt flere udtryksmedier, og hvad enten han udtrykker sig i maleri, grafik, keramik eller bronze, er hans formsprog på én gang fortællende og ekspressivt. I værket har Brandes ladet sig inspirere af et andet værk i CLAY Keramikmuseums samling, nemlig Jais Nielsens Pottemager, der i 1925 vandt Grand Prix på Verdensudstillingen i Paris. Ved hovedindgangen til museet byder dette hovedværk af Jais Nielsen gæsterne velkommen, mens Brandes’ ekspressive fortolkning af motivet bringer pottemageren ind i vores samtid. For som en kontrast til Jais Nielsens pottemager, der stoisk vender blikket vendt op imod os, retter Peter Brandes’ pottemager sit blik nedad, måske fordybet i sine tanker om krukkens stærke symbolik, som et keramisk habitat for livets cyklus fra liv til død.

Peter Brandes
Pottemageren, 2017

Stentøjsfajance, 158 x 47 x 70 cm
CLAY Keramikmuseums samling

Gave fra A. P. Møller Fonden

SE VÆRKET

Film: CLAY Keramikmuseum og Tommerup Keramiske Værksted, 2017

CLAY’s park

Foto: Ole Akhøj